Veel belangstelling voor wintertriatlon 3 maart

Kids die met schaatsen in de hand naar de IJshal hollen. Ervaren triatleten die wat wankelend pootje over rijden. En goeie schaatsers die zich pijnigen op 5 of 10 kilometer hardlopen.

Dat en meer valt op zondagochtend 3 maart te bewonderen in en rond IJshal & Zwembad De Vliet. Dan wordt voor het eerst in twaalf jaar de Leidse Wintertriatlon gehouden, met bijna 200 deelnemers. Indertijd stopte het evenement toen het aantal deelnemers onder de 50 zakte. Maar in 2024 is er volop belangstelling. Begin december is de inschrijving gesloten. Er is nu een wachtlijst.

Bekijk hier de leuke video die is gemaakt door Dweilpauze over de triatlon: https://youtu.be/IKXeKw9iDZE?si=PGKzLhaYTHJITZD6

Vanwege de Wintertriatlon is er die dag van 8 tot 13 uur geen publiek schaatsen op de rondbaan. Wel is iedereen van harte welkom als toeschouwer. Er kan die ochtend wel geschaatst worden op de funrink op de begane grond – en gezwommen in het zwembad.

Af en aan

Wat er te zien valt? Vanaf 8 uur verzamelen de deelnemers zich. Triatleten zetten hun fiets en schaatstas in de wisselzone, vlakbij het buitenzwembad van De Vliet. En dan klinkt om half 9 (8.30) het startschot voor de ‘hele’ afstand. Zo’n 75 mannen en vrouwen beginnen aan 10 km hardlopen langs de Vliet en de Korte Vliet.

Rond 8.35 vertrekt de jeugd voor de biatlon. Zij lopen 2 kilometer. De eersten zijn binnen tien minuten terug om met hun schaatsen naar de ijshal te hollen. De jeugd rijdt daar twaalf rondjes en naar verwachting zijn de laatsten rond 9 uur klaar.

Buiten blijven de sporters af en aan hollen. Kort na 8.45 beginnen de snelste triatleten aan hun tweede looprondje. En als de laatsten voorbij zijn, komen de snelsten al terug om op de fiets te springen. Het blijft druk bij het wisselvak, totdat om 9.30 de halve afstand van start gaat.

Dan is het even een kwartier rustig. Misschien tijd voor een kop koffie. Maar vanaf 9.45 komen de snelsten van de halve afstand terug om te gaan fietsen. En kort nadat de laatste fietser vertrokken is, komen de eerste triatleten van de hele afstand al terug om met hun schaatsen naar de ijshal te rennen. Zo blijft dat doorgaan tot half twaalf.

Veel bochten

Intussen wordt het vanaf 10.30 in de ijshal drukker met rondjes rijdende schaatsers. De snelsten moeten buitenom en maken dus extra meters. Deze sporters trainen vaak op een 400 meterbaan, met lange rechte einden. Door de vele bochten van de Leidse ijshal zullen ze de laatste rondjes zeker loodzwaar vinden.

Rond kwart voor elf zal de winnaar van de halve afstand over de eindstreep glijden. En korte tijd later wordt ook de winnaar van de hele afstand verwacht. De twee groepen gaan tegelijk over het ijs, maar het verschil zie je aan de kleur van hun startnummer: blauw voor de halve, rood voor de hele afstand.



Nog vrijwilligers gezocht.

De wintertriatlon is een initiatief van de Leidse schaatsclub IJVL en de triatlonclub ZVL 1886. De organisatoren hopen op een levendig, sportief en veilig verloop van het evenement. Om dat mogelijk te maken, zijn op 3 maart ruim honderd vrijwilligers nodig. De organisatie heeft daar nu ruim driekwart van gestrikt. De laatste vrijwilligers worden nog gezocht. Wie wil helpen, kan mailen naar wintertri@zvl-1886.nl.

Vorige
Vorige

NOS Sportschool met Mark Tuitert - Afl. 1

Volgende
Volgende

Vakantie Schaatslessen